Forside %gt; Kontakt os %gt; Kun for børn %gt; Bliv hørt! Brug barnets initiativret

Bliv hørt! Brug barnets initiativret

Indtil du er fyldt 18 år, er det din mor og far, der bestemmer over dig. Sådan er det også, selvom dine forældre er skilt. Men hvis du synes, at du ser enten din mor eller far for lidt, hvis du gerne vil flytte hen til den anden forælder, eller hvis der er noget helt tredje, du gerne vil lave om på, så har du ret til at blive hørt i Statsforvaltningen. Det hedder med et svært ord 'barnets initiativret'. Du skal være fyldt 10 år, før du kan bruge din initiativret.

Det er bedst, hvis du først kan tale med din mor og far om, hvilke ønsker du har. Din initiativret skal du kun bruge, hvis du af den ene eller den anden grund ikke kan tale med dine forældre om det.

Hvad betyder 'barnets initiativret'?

Barnets initiativret betyder, at hvis du er 10 år eller ældre, har du ret til at fortælle Statsforvaltningen, hvordan du godt kunne tænke dig, at tingene skal være, nu hvor dine forældre er blevet skilt. Du kan ikke bestemme, men du har ret til at sige, hvad du mener.

Hvis du bruger din initiativret, skal du kontakte Statsforvaltningen og fortælle, hvad du er utilfreds med, og hvad du gerne vil ændre på. Bagefter skal din mor og far og en sagsbehandler fra Statsforvaltningen overveje, om nogle af aftalerne om dig skal være anderledes, end de er nu.

Hvad skal jeg tænke over, før jeg bruger min initiativret?

Tal med dine forældre først. Fortæl dem, hvad du tænker på. Fortæl dem, hvordan du har det. Og fortæl dem, hvordan du kunne tænke dig, at tingene skulle være, hvis du kunne bestemme. Det er bedst, hvis I kan løse tingene i fællesskab. Så behøver du slet ikke at bruge din initiativret.

Nogle børn føler sig presset af deres forældre til at bruge deres initiativret. Måske fordi forældrene skændes meget. Men det er ikke meningen, at du skal bruge din initiativret, fordi dine forældre er uenige. Heller ikke selvom det er svært at sige nej til sin mor eller far. Det er DIN initiativret. Og det er kun DIG, der bestemmer, om du vil bruge den eller ej.

Sådan bruger du din initiativret

Du skal være fyldt 10 år for at bruge barnets initiativret. Hvis du vil bruge din initiativret skal du kontakte Statsforvaltningen, og det kan du gøre på flere forskellige måder:

1. Du kan ringe til Børnenes Skilsmissetelefon i Statsforvaltningen på telefonnummer 20 600 550. Børnerådgiverne kan vejlede dig og hjælpe dig med at bruge din initiativret.

2. Du kan printe skemaet Blanket om barnets initiativret. Derefter udfylder du det og sender til Statsforvaltningen med post. Adressen er: Statsforvaltningen, Storetorv 10, 6200 Aabenraa

3. Du kan også møde op i Statsforvaltningen, som har afdelinger ni forskellige steder i landet. Henvend dig ved skranken og sig, at du gerne vil bruge din initiativret.
Se adresserne her

Når du kontakter Statsforvaltningen, kan du måske få hjælp fra din lærer, en af dine venners forældre eller en anden voksen, du kender godt og stoler på. Det kan være rart at have en voksen ved din side, hvis du får brug for hjælp.

Når du har brugt din initiativret, bliver din mor og far indkaldt til et møde. En sagsbehandler fra Statsforvaltningen taler med dine forældre om dig, din situation og dine ønsker. De taler også om, hvad der er bedst for dig, og hvad der kan lade sig gøre. Det er ikke sikkert, at tingene bliver, som du gerne vil have det. Men både dine forældre og  Statsforvaltningen har hørt, hvordan du har det, og hvad du godt kunne tænke dig.

Til toppen af siden
Senest opdateret 22. jan 2017
 
Forside
Nyheder |Om Statsforvaltningen |Job
Publikationer |FAQ |Presse |English