Pracownik (praca najemna)

Jeżeli składasz wniosek o zarejestrowanie pobytu obywatela UE na podstawie statusu pracownika najemnego (co najmniej 10–12 godzin tygodniowo w ciągu przynajmniej 10–12 tygodni), załącz:

  • Umowę o pracę, która musi być wystawiona i podpisana przez Twojego pracodawcę, a dokument ten nie może być starszy niż 30 dni od daty wpływu do urzędu administracji państwowej Statsforvaltningen.
  • Oświadczenie pracodawcy (dodatek A do wniosku OD1), które musi być wystawione i podpisane przez Twojego pracodawcę, a dokument ten nie może być starszy niż 30 dni od daty wpływu do urzędu administracji państwowej Statsforvaltningen.
  • Kartę wynagrodzeń – jeżeli wnioskodawca już wypracował jakieś godziny w Danii, można (poza ww. umową o pracę/oświadczeniem pracodawcy) załączyć kopię otrzymanych kart wynagrodzeń.  

 

 

Pamiętaj, aby na stronie Wniosek i dokumenty doczytać o sposobie składania wniosku o zarejestrowanie pobytu obywatela UE oraz dokumentach, które należy mieć ze sobą poza ww. dokumentacją uzasadniającą pobyt.
 

 

 

Til toppen af siden
Senest opdateret 7. nov 2017
Kontakt os
 
Forside
Nyheder |Om Statsforvaltningen |Job
Publikationer |FAQ |Presse |English