Forside %gt; EU-opholdsdokumenter %gt; Reşedinţa UE %gt; Cine poate obţine un document de reşedinţă în UE?

Cine poate obţine un document de reşedinţă în UE?

Byggeplads

Vi se poate emite un document de reşedinţă în UE dacă sunteţi cetăţean al unei ţări UE/ZEE şi îndepliniţi cerinţele pentru temeiul de şedere, conform definiţiei din regulamentele UE.

Conform regulamentelor UE, puteţi depune cerere pentru document de reşedinţă în baza următoarelor temeiuri:

Angajat

Puteţi desfăşura activităţi plătite în Danemarca timp de minim 10 -12 ore pe săptămână, pe o perioadă de minim 10-12 săptămâni.

Antreprenor pe cont propriu

Dacă administraţi sau urmează să începeţi să administraţi o societate independentă în Danemarca.

Studenţi

Studiaţi în cadrul unui program public sau privat finanţat sau recunoscut de sectorul public. Trebuie să depuneţi o declaraţie la Administraţia de stat prin care declaraţi că deţineţi fonduri suficiente pentru a vă întreţine pe cont propriu în timpul şederii în Danemarca fără a recurge la fonduri publice.

Fonduri suficiente (întreţinere pe cont propriu)

Aveţi fonduri suficiente pentru a vă întreţine pe cont propriu cât şi propria familie, sau sunteţi în întreţinerea unei persoane care deţine fonduri suficiente pentru a vă întreţine astfel încât să nu fie necesar să recurgeţi la fonduri publice. Aceste fonduri trebuie să corespundă cel puţin sumei ajutoarelor la care aţi avea dreptul conform Secţiunii 25, sub-secţiunii 12 şi Secţiunii 34 din Legea privind politica socială activă.

Membru al familiei

Dacă sunteţi membru al familiei unui cetăţean UE/ZEE şi însoţiţi sau vă alăturaţi cetăţeanului UE/ZEE în Danemarca.  Cetăţeanul UE/ZEE pe care îl însoţiţi sau căruia vă alăturaţi trebuie să îndeplinească separat unul dintre temeiurile de mai sus pentru reşedinţă sau să aibă permis de reşedinţă pe termen nelimitat/reşedinţă permanentă în Danemarca. Pe lângă aceste temeiuri pentru reşedinţă, în calitate de resortisant al unei ţări terţe, adică cetăţean al unei ţări din afara UE/ZEE şi Elveţia, veţi putea obţine reşedinţă conform regulamentelor UE, în calitate de membru al familiei.

REŢINEŢI: Se vor aplica reguli, condiţii şi proceduri speciale de depunere a cererii pentru reîntregirea familiei dacă sunteţi deja membru de familie al unui cetăţean danez care a trăit într-o altă ţară UE/ZEE sau Elveţia. Aflaţi mai multe aici.

Două tipuri de document de reşedinţă

Dacă sunteţi cetăţean UE/ZEE şi vi s-a emis document de reşedinţă în UE pe baza unuia dintre temeiurile de reşedinţă de mai sus, documentul este descris drept certificat de înregistrare. Certificatul nu este emis pentru o anumită perioadă. Este valabil atât timp cât sunt îndeplinite condiţiile de la baza temeiului de reşedinţă.
Dacă sunteţi membru de familie dintr-o ţară terţă, documentul dvs. de reşedinţă este o carte de reşedinţă cu fotografia dvs., semnătura dvs. etc. Cartea de reşedinţă are o perioadă fixă de valabilitate. Această valabilitate va corespunde duratei estimate de şedere a membrului dvs. de familie (cetăţeanul UE/ZEE) – care însă nu va depăşi cinci ani.

Depunerea cererii, condiţii şi documente

Citiţi despre procedura de depunere a cererii pentru documentul de reşedinţă în UE, condiţiile asociate fiecărui temei de şedere şi exemple de documente aplicabile aici.

 

Til toppen af siden
Senest opdateret 24. nov 2017
Kontakt os
 
Forside
Nyheder |Om Statsforvaltningen |Job
Publikationer |FAQ |Presse |English